Feldolgozó kapacitás bővítése a Ruzsa Kft-nél

Projekt címe: Feldolgozó kapacitás bővítése a Ruzsa Kft-nél
Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.1-16-2017-00645
Kedvezményezett: RUZSA Kereskedelmi, Szolgáltató és Termelő Kft.
Beruházás kezdete és vége: 2018.06.01. – 2020.10.29.

Projekt összköltsége: 254.407.270 Ft
Támogatási intenzitás: 50%
Támogatás összege: 127.203.635 Ft

Projekt összefoglaló:

A projekt átfogó célja a beszerzendő gépek által a Ruzsa Kft akác feldolgozásban betöltött, európai piacvezető szerepének megőrzése, piaci kapcsolataink bővítése, új termékek piacra juttatása, a foglalkoztatott létszám új munkahelyekkel történő bővítése.

Az akác késztermékek iránti kereslet kimagasló. A kibocsájtás növelésének jelenlegi gátja a feldolgozó kapacitás és a feldolgozás technológiai színvonala. Jelen beruházás által mindkét területen jelentős előrelépés érhető el. A gépbeszerzések eredményeképpen helyi, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt növekszik az értékesített termékek mennyisége, új termékekkel bővül a termékkínálat és a nő a vállalkozás árbevétele. A Kft. Pócspetriben lévő meglévő fafeldolgozó üzeme mellett létrehozta második termelő egységét Somogyzsitfán, a sikeresen működő nyírségi üzem mintájára.

A projekt során az alábbi gépek beszerzése valósult meg:

Somogyzsitfa: a cég fióktelepén is elindítjuk a fűrészárúgyártást, mely egy meglévő hasítófűrésszel indul. Az itt keletkező köztitermékeket a pályázatos függőleges szalagfűrésszel és/vagy a hosszleszabó fűrészekkel dolgozzuk fel tovább. A cég előrelépést tett a pályázatos eszközökkel a termelési hatékonyság növelésében is, hiszen az új csoportos daraboló fűrésszel és csomagológéppel növelni tudjuk a másodosztályú termékek értékét. Beszerzésre került egy, a hengeres akác alapanyag kérgezését végző gép illetve két motorfűrész. A pályázat keretein belül hozzájutott a cég az anyagmozgatást segítő targoncákhoz. A technológiához szükséges sűrített levegőt egy beszerzett csavarkompresszor állítja elő.

Pócspetri: a pályázat keretein belül az üzem az értékesebb termékek előállítását illetve a meglévő alapanyag hatékony feldolgozását tűzte ki célul. Beszerzésre került egy nagy mérettartományon dolgozó, komplex feldolgozó sor a hengeres akác választékok feldolgozására. A kapott köztitermékeket meglévő gépsoron dolgozzuk tovább. A pályázatban beszerzett hosszleszabókkal, az újonnan érkezett ragasztózóval és felhordóval illetve a présgéppel képes lesz a cég a fafeldolgozásán érdemben javítani a termelési kihozatalon, továbbá bővíteni tudjuk a cég által kínált termékpalettát. Az új csoportos daraboló fűrészekkel szintén növelni tudjuk a termelési kihozatalt. Beszerzésre került egy, a hengeres akác alapanyag kérgezését végző gép illetve két motorfűrész. A pályázat keretein belül hozzájutott a cég az anyagmozgatást segítő targoncákhoz. A technológiához szükséges sűrített levegőt egy beszerzett csavarkompresszor állítja elő.